Texel wordt het eerste eiland ter wereld voor elektrische vlieglesvluchten

Texel wordt het eerste eiland ter wereld voor elektrische vlieglesvluchten

TEXEL - In een stap naar duurzame luchtvaart heeft het Nederlandse eiland Texel de primeur om het eerste eiland ter wereld te zijn waar elektrische vlieglesvluchten worden uitgevoerd. Vanaf juli tot en met augustus zal E-Flight Academy met één van haar 100% elektrische vliegtuigen actief zijn op het eiland. 

Interessant voor eilandengroepen
De keuze voor Texel als de unieke locatie voor deze pilot is tweeledig. Allereerst heeft Texel duurzaamheid hoog in het vaandel. Daarnaast ziet E-Flight Academy eilandgroepen als uitermate geschikt voor elektrisch vliegen, mede vanwege de actieradius van toekomstige toestellen.

Proeflessen voor locals en toeristen
Locals en toeristen hebben in de maanden juli en augustus de unieke kans om een proefles te volgen voor €265. Deze proefles, van ongeveer 40 minuten, biedt deelnemers een volledige ervaring van het vliegen in een elektrisch vliegtuig. Na aankomst op Texel Airport krijgen de deelnemers een briefing en uitleg over het vliegtuig en de technologie erachter. Ze leren over de vliegeigenschappen en de besturing, taxiën naar de startbaan en gaan vervolgens 35 tot 40 minuten de lucht in boven het eiland. De vliegles, inclusief debriefing, duurt in totaal twee uur. Als men enthousiast is over de proefles kan er direct het lesprogramma op het eiland vervolgen. 

Voor bestaande piloten
Naast de proeflessen biedt E-Flight Academy ook een E-Conversie programma aan voor bestaande piloten die elektrisch willen leren vliegen. Dit programma bestaat uit vijf lessen en wordt eveneens aangeboden op Texel.

Stil en schoon vliegen
De samenwerking tussen E-Flight Academy en Texel Airport belooft veel goeds voor de toekomst van duurzame luchtvaart. Met deze stap willen beide partijen alle actoren op en rondom het vliegveld kennis laten maken met stil en schoon vliegen. Deze ontwikkeling markeert een belangrijke stap in de richting van een duurzamere luchtvaartsector. 

Elektrisch vliegen in cijfers:

Type: Pipistrel Velis Electro
Land van herkomst: Slovenië
Call-signs E-Flight Vloot: PH-EFL, PH ZEF, F-GHBD, F-HGBC
Vliegtijd: 50 min. + 10 min. reserve
Max. aantal personen: 2 
Max. totaal gewicht personen: 175kg en 185kg (bij de F-GHBD, F-HGBC)
Max. lengte personen: 1.95m
Gewicht leeg: 425kg
Max. take-off gewicht: 600kg
Spanwijdte: 10.71m
Aantal accu's: 2
Energie inhoud per accu: 11 kWh
Gewicht per accu: 70kg
Vermogen: 57.6 kW/ 77pk
Kruissnelheid: 80 knopen
Max. geluid: 60db 
Kosten proefles: €265,-
Kosten brevet (PPL) €18.965,-
Kosten E-Conversie €1.800,-
Meer info: www.eflight.nl / hello@eflight.nl 055 203 2230
Perscontact: merlijn@eflight.nl 

Download hier alle afbeeldingen van de E-Flight Fleet 2022

Download hier een introductiepresentatie van E-Flight