Häufig gestellte Fragen

Elektrisches Fliegen ist neu und das wirft natürlich Fragen auf. Wir versuchen so viele wie möglich zu beantworten. Ist Ihre Frage nicht dabei? Kontaktieren Sie uns per E-Mail an hello@eflight.nl oder telefonisch unter +31 55 203 2230.

Über unsere Flugzeuge

Wir fliegen drei Flugzeuge, von denen zwei vollelektrisch sind. Dabei handelt es sich um zugelassene Luftfahrzeuge des Typs Light Sport Aircraft (CS-LSA). Die Ausdauer (Zeit in der Luft) dieser Flugzeuge beträgt maximal 50 Minuten. Sie landen dann mit mindestens 10 Minuten Reserve im Akku. Damit kann der größte Teil einer Flugausbildung geflogen werden. Für die längeren Navigationsflüge fliegen wir mit einem Pipistrel Virus SW 121. Dies ist genau das gleiche Flugzeug wie unser elektrischer Velis, nur mit einem effizienten, aber konventionellen Motor. Wir werden selbstverständlich alle Emissionen für dieses Flugzeug kompensieren. Wir hoffen, bis 2023 neuere Flugzeuge zu haben, damit dies nicht mehr nötig ist.

De Pipistrel Velis Electro valt onder de klasse Light Sport Aircraft. Het maximale startgewicht is 600 kg. Het is dus een licht en klein toestel met twee zitplaatsen. De spanwijdte is ruim 10 meter. Als je meer wilt weten over dit toestel, kijk dan op de site van de fabrikant.

We praten in eerste instantie niet over afstand maar over "endurance". De tijd dat een vliegtuig kan vliegen. Dit omdat de wind bijvoorbeeld grote invloed heeft op de afstand. De meeste vluchten zullen starten vanaf Teuge en landen op.... Teuge. De range is dan dus 0. Zou je de volledige 22 kWh opvliegen en gemiddeld 80 knopen (130km/u) vliegen, dan kom je 130 kilometer ver. Echter dat zal niet zo snel gebeuren. Wettelijk mag er niet minder dan 10 minuten reserve zijn na het landen voor vluchten van en naar hetzelfde vliegveld (A→A). Vliegen naar een ander vliegveld betekent 30 minuten reserve (A→B vluchten). Dus veel meer dan 60 km blijft er niet over. Geen vliegtuig om op vakantie mee te gaan dus. Maar heel geschikt voor lessen! Kom eens proberen

Jazeker! 40 minuten voor €132 en je boekt 'm hier. Let er wel op dat je alleen elektrisch mag vliegen in de Velis als je succesvol onze conversie-training hebt afgerond. Meer informatie over deze opleiding vind je op E-rating pagina.

De demonstrated crosswind voor de Pipistrel Velis Electro is 15kts. Dat wil zeggen dat als de wind -gemeten vanaf een haakse hoek van de landingsbaan- harder is dan 15kts, het niet verantwoord is om te vliegen. Een goede site om dit in de gaten te houden is: https://metar-taf.com/nl/EHTE (zie kopje 'zijwind')

Het opladen duurt ongeveer net zo lang als de tijd dat je ermee kan vliegen. Hou rekening met ongeveer een uurtje!

Vragen over de proeflessen

Voor een proefles hoef je nog niks te kunnen. Je vliegt met een ervaren instructeur. Hij of zij bepaalt wanneer het veilig en verantwoord is om zelf te vliegen. Een proefles is dus voor iedereen! Lees vooral de reviews van mensen die eerder een proefles hebben afgenomen. Dat geeft een goed beeld.

Tuurlijk! Omdat alle lessen één op één met een instructeur zijn wordt elke les op de student aangepast. Ervaren piloten vliegen meestal de hele vlucht zelf en zullen er geavanceerde oefeningen op het programma staan. We hebben al heel wat 737 piloten, F16 vliegers en zelfs astronauten een proefles gegeven. Allemaal enthousiast 😉.

Wij hebben veel mensen die bij ons meerdere proeflessen afnemen en dan met twee of meer mensen komen. Wij kunnen het zo organiseren dat je samen de briefing krijgt, het vliegtuig leert kennen en dan ook samen, allebei met eigen instructeur, de lucht ingaat. Geef aan bij je bestelling dat je graag samen vliegt, dan zorgen wij dat de instructeurs dat weten. Je krijgt na je bestelling een link met de mogelijke opties.

Wat een goed idee! Dat kan eenvoudig hier. Vul de naam in van degene die je wilt verrassen, reken af en de rest gaat vanzelf. Zo krijg je een gepersonaliseerde verrassingsvideo die je via bijv. WhatsApp kan versturen. En jij of degene die je de les cadeau doet, kan zelf eenvoudig de proefles online inplannen.

Nee dat doen wij voor je. Plan gewoon een dag die voor jou het beste uitkomt. Dan krijg je van ons een bericht als de les door slechte weersomstandigheden verplaatst moet worden. Meestal kunnen we dat de dag van te voren al bepalen. In sommige gevallen op de dag zelf.

Net als de meeste vliegscholen houden we voor proeflessen een minimum leeftijd aan van 8 jaar. Tenzij je 8 jaar bent én langer dan 1.95m (zie vraag over lengte). Of 8 jaar én zwaarder dan 105kg (zie vraag over gewicht).

Onze vliegtuigen wegen leeg 428kg en hebben een max. take-off gewicht van 600kg. Samen mag je dus max. 172 kilo wegen. Kortom; weeg je meer dan 95g, neem dan contact met ons op want dan moeten we lichtere instructeurs inplannen. Weeg je meer dan 105kg? Dan dan is vliegen bij ons helaas niet mogelijk.

De Pipistrel Velis is niet een heel groot vliegtuig. Als norm houden daarom een max. lengte van 1.95m aan. Er hebben wel eens langere mensen in gevlogen. Maar of het past of niet, hangt dan bijv. van de lengte van je benen af. Dus ben je langer dan 1.95m, neem contact met ons op. Of kom 'm eerst even passen ;)

Dit: https://metar-taf.com/nl/EHTE is een hele handige site! Je ziet hier ook welke landingsbaan er in gebruik is (26 of 08) en elke weersfactoren daarbij horen. Een belangrijke factor is de zijwind. Die mag niet hoger zijn dan 15kt (knopen). En de bewolking moet (het liefst) hoger liggen dan 1500ft (foot).

Dat zijn er een aantal. Harde wind, laaghangende bewolking of mist zijn de hardnekkigste. Regen hoeft niet per se een probleem te zijn. Mochten de voorspellingen er niet goed uit zien, dan nemen we meestal een dag van te voren contact met je op om je les te verplaatsen.

Teuge is een ongecontroleerd vliegveld. Dat wil zeggen dat je geen toestemming hoeft te vragen om je motor te starten of om te vertrekken. Dat maakt de doorstroom van verkeer enorm gemakkelijk. En hierdoor is het zelden heel druk. Op vrijdag en in het weekend is het wél ietsje drukker dan doordeweeks. Maar laat je er niet door weerhouden om op die dagen iets in te plannen!

Over de opleidingen

All courses can be given in English. Your English level should off course be sufficient for that. High school certificate is fine. There’s no EASA specification on entry levels for the PPL course.

The Language Proficiency Exam (LPE) is mandatory before the PPL exam however we suggest you do most of this (theorie, radio telephony, medical and LPE) as soon as possible.

Een student mag solo vliegen met 16 jaar en een brevet halen op zijn/haar 17e. Een minimum leeftijd voor lessen is er echter niet. Voor alle lessen vóór je eerste solovlucht kan je dus zelfs jonger zijn dan 16.

Er is geen maximum leeftijd om les te nemen. Wel is het zo dat men bij solovluchten en bij het examen, medisch goedgekeurd moet zijn. Dit betreft klasse 2 voor PPL of klasse LAPL voor LAPL. Oudere mensen moeten vaker gekeurd worden en de kans is groter dat er geen verklaring afgegeven wordt. Als je hieraan twijfelt is het handig eerst een medische keuring te doen alvorens het assessment te doen. (Alhoewel het assessment natuurlijk wel een cadeautje voor jezelf is. of je nu verder gaat of niet)

Zeker! Daar zijn deze producten voor bedoeld. Zelfs na je assessment koop je je lessen per blok van zes en bepaal je zelf of je doorgaat of niet. Op het moment dat je ook aan je theorie begint is het wel verstandig om voor jezelf te bepalen of je de hele opleiding wilt gaan volgen, omdat je er dan behoorlijk wat tijd in gaat stoppen.

Meestal binnen een week! De eerste stap is je vlucht of opleiding bij ons te boeken. Dit kan eenvoudig op de website. Hierbij geef je de maand op wanneer jij wilt starten zodat wij een goed beeld hebben bij onze planning. Als nodig kunnen wij voordat je bestelt al aangeven of er plek is. Wij sturen je snel een bericht met een overzicht van mogelijke data waarop jij je vluchten in kan plannen.

De E-rating is formeel een zogenaamde "difference training" binnen de SEP klasse (Single-engine piston rating). Dit betekent vier vluchten met instructeur (Inderdaad, niet 4 uur maar 4 vluchten, reken op 40-45 minuten per vlucht) en daarna een solovlucht met drie circuitjes. De vluchten worden afgetekend in het logboek. Dat is voldoende voor de wet.

Mocht je (veel) meer willen weten, hier vind je de regelgeving.

https://www.easa.europa.eu/sites/default/files/dfu/Easy_Access_Rules_for_Part-FCL-Aug20.pdf

Hier vind je de volgende uitleg (Gekopieerd maart 23, 2021)

FCL.710 Class and type ratings – variants

Regulation (EU) 2019/1747

(a) Pilots shall complete differences training or familiarisation in order to extend their privileges to another variant of aircraft within one class or type rating. In the case of variants within a class or type rating, the differences training or familiarisation shall include the relevant elements defined in the OSD, where applicable.

Wij raden altijd aan om een PPL opleiding te doen. De belangrijkste reden is dat je een betere vlieger wordt van de PPL opleiding. Je maakt meer uren, doet meer oefeningen, het examen is zwaarder. Daarnaast kan je met PPL na je opleiding meer dan met een LAPL. Bijvoorbeeld vliegen buiten Europa of vervolgopleidingen doen. Dit is allemaal wat lastiger met een LAPL. De enige reden dat wij wel LAPL aan zouden bieden is omdat wij dan deze opleiding 100% elektrisch kunnen uitvoeren. Voor de PPL opleiding zitten er een aantal lange navigatievluchten in het programma die onze elektrische vliegtuigen simpelweg niet halen. Zodra wij elektrische vliegtuigen hebben die dit wel kunnen, hopen we de PPL ook volledig elektrisch aan te bieden.

Ja, maar er zijn een aantal voorwaarden.

1. Je koopt bij ons een proefles en daarbij geef je aan dat je geïnteresseerd bent in de E-rating (conversietraining)

2. Voor de proefles heb je het gehele POH (Pilot’s Operating Handbook) van de Velis goed tot je genomen. Deze krijg je uiteraard van ons voordat de les begint.

3. Wanneer je de conversietraining wilt vervolgen krijg je toegang tot de e-learning omgeving van Pipistrel Academy. Wij verwachten dat je de theorie afgerond hebt en de kennistoets behaald hebt voordat je de tweede vlucht doet. Hierna vlieg je nog 3 vluchten dual en 1 solo. We trekken de kosten van de proefles af van de kosten van de gehele conversietraining.

Sie erhalten eine international anerkannte Lizenz, die es Ihnen ermöglicht, mit genau demselben Flugzeug zu fliegen wie mit einer Lizenz einer anderen Schule. Dies ist möglich, weil wir eine mehrstündige Ausbildung auf einem einmotorigen Kolbenflugzeug (mit Kolbenmotor) unterrichten. Dies ist für die Navigationskomponenten notwendig und hat daher den Vorteil, dass man die Lizenz für einmotorige Flugzeuge bekommt. Lesen Sie alles über unsere Kurse.

Zeker! Hier huur je ons vliegtuig.

Let op. Wel moet eerst de conversietraining (E-Rating) gevolgd worden (4 vluchten dual en 1 vlucht solo, 8-10 uur theorie zelfstudie). Zodra de conversie is voltooid kun je zeker onze Velis huren.

Om te mogen vliegen dien je op een behoorlijk niveau engels te kunnen spreken en verstaan. Engels LPE 4 (Language Proficiency Endorsement level 4) is 'normaal' Engels. De gemiddelde Nederlander spreekt Engels op dit niveau.

Ja. Dit is mogelijk. Mocht je toch niet tevreden zijn bij ons dan is het mogelijk je gemaakte uren over te dragen naar een andere vliegschool. Elke vliegschool zal hier net iets anders mee omgaan. Wij helpen je uiteraard om dit uit te zoeken. In de meeste gevallen kan je een flink aantal, of alle uren, meenemen.

Andersom geldt dat ook. Wil je bij ons je reeds gestarte opleiding vervolgen, bel of mail ons, dan zoeken wij uit wat in jouw geval mogelijk is.

75 tot 100 uur met behulp van e-learning. Daarbovenop kan men 5 dagen begeleiding krijgen van een trainer. 75 tot 100 uur met behulp van e-learning. Daarbovenop kan men 5 dagen begeleiding krijgen van een trainer. 

Hoe vaker je vliegt, hoe eerder je examen kan doen. Het is helemaal aan jou. Tenminste, 4 of 5 vluchten per dag is wel een beetje de max. De 45 uur voor je PPL kan je dus (theoretisch) in een paar weken afronden. Maar je medestudenten kunnen er ook zomaar een jaar of langer mee bezig zijn. Het is aan jou! Enige regelmaat zorgt er wel voor dat je het sneller onder de knie krijgt. Let op. Naast de praktijklessen zul je ook voor je theorie-examens moeten slagen. Je kan dit voor, of tijdens je opleiding doen.

Vrijwel iedereen begint met een proefles. Dit is een volledige les inclusief briefing, zelf vliegen en een flinke tijd in de lucht. Echt al een hele mooie ervaring (ook volgens onze klanten natuurlijk). Daarna volgt een assessment van 5 lessen (6 inclusief de proefles). Ga je daarna door, dan volgen de volgende set lessen. Etcetera. Je betaalt de opleiding dus niet in één keer. Jij bepaalt het tempo, of je een pauze wilt of er helemaal mee wil stoppen. Zolang jij het leuk vindt, en je het het geld waard vindt, blijf je vliegen. Anders niet.

Praktische zaken

Sie können beides tun! Bitte beachten Sie, dass unsere Ladegeräte nur für Flugzeuge geeignet sind, wir bauen die Ladeinfrastruktur für Autos auf. Sie stellen Ihr Flugzeug bei uns einfach auf dem Skydeck-Vorfeld ab. Die Landegebühren müssen Sie beim Flugleiter im Towergebäude selbst entrichten.

Zeker. Bus 15 stopt op een paar minuten lopen van onze hangaar. Volgens 9292 is het vanaf station Apeldoorn in totaal zo’n 25 minuten. In het weekend zal je de bus moeten reserveren. Ons adres op Google Maps

Vooraf betalen is voor ons, en toch ook voor jou, veel prettiger dan achteraf betalen. Ten eerste is al het minder leuke administratieve werk al gedaan voordat je gaat vliegen. Wij hoeven het op jouw vliegdag niet meer over geld te hebben. De instructeur loopt niet rond met een pinautomaat en nee, ook geen kassa en geen wisselgeld. Het gaat alleen maar over vliegen! Je kan volop genieten. Ook achteraf hoef je je niet druk te maken over de te betalen facturen. En voor ons geldt; na een fijne dag lesgeven hoeven we geen betaalafspraken te maken en geen vervelende herinneringen te sturen. En eerlijk, het is voor ons natuurlijk prettig om de debiteurenstanden laag te houden. Wij moeten tenslotte de vliegtuigen, de verzekering en de huur voor de hangaar ook vooraf betalen.

Wil je toch afzien van je les en je geeft dat ruim van tevoren aan, geen probleem! We storten je geld gewoon terug. Dit geldt ook overigens als een les verzet moet worden wegens slechte weersomstandigheden en je besluit niet meer te komen. Zie onze algemene voorwaarden

Of: Kan ik de kosten als studiekosten opgeven?

Met een Private Pilote Licence (PPL) brevet mag je geen commerciële activiteiten uitvoeren. Daarom mag je de opleiding in de meeste gevallen niet opvoeren als bedrijfskosten. Op de site van de belastingdienst staat: “De opleiding of studie is gericht op uw beroep of toekomstige beroep.” Als je na je Private Pilot License verder gaat voor een Commercial Pilot License (CPL) of een Instructor Rating dan kan je het proberen, echter ons advies: zoek het goed uit, overleg het met een accountant, belastingadviseur of vraag het de belastingdienst zelf.

Helaas zitten wij nog niet op alle vliegvelden van het land. Maar wie weet 😉... Sommige mensen lossen dat op door meerdere vluchten per dag te boeken. Sommige zelfs 4 en een enkeling weet er 5 per dag te doen. Ook kan je in de buurt overnachten en de dag erna ook nog eens een volle dag vliegen. Kijk, dan schiet het wel op en is de reistijd niet echt het probleem meer. Als je je brevet eenmaal hebt pak je gewoon het vliegtuig.

Over elektrisch vliegen

Ölstand prüfen? 10 Minuten aufwärmen? Nicht nötig. Mit vier Schaltern startet der Propeller lautlos und Sie rollen zur Piste. Dann steht Ihnen sofort die volle Leistung zur Verfügung. Und dann fliegen Sie. Ja. Elektrisches Fliegen ist einfach anders. Aber anders herum auch kein himmelweiter Unterschied.

Ja. Maar zeker niet muisstil. Vergelijk het met een elektrische auto. Als je heel langzaam rijdt hoor je niks. De motor is stil. Je hoort pas geluid als je vaart maakt. Luchtweerstand en in het geval van een auto ook banden op de weg. Met een vliegtuig hebben we ook met luchtweerstand te maken en bovendien met een propellor. Die hoor je zeker nog. Toch is het toestel stiller dan conventionele toestellen van dit formaat met een verbrandingsmotor. Volgens de website van de fabrikant is het geluidsniveau 60 dba. Dat zegt de meeste mensen nog niet veel. Belangrijker is hoe het geluid gepercipieerd wordt door de omgeving. Wij gaan zeker onderzoeken hoeveel stiller de vliegtuigen precies zijn.

Fragen für Zertifikatsinhaber

Ja, alle elektrisch gevlogen uren tellen altijd mee voor het logboek.

Hier kunnen we alleen een wat lang en complex antwoord geven. Hopelijk is het duidelijk, neem anders contact met ons op, dan leggen we het uit!

Voor PPL geldt (FCL.740.A(b));
Binnen de geldigheid van de Single engine Piston (SEP) classrating (2 jaar) in de laatste 12 maanden voor de verloopdatum tenminste 12 vlieguren waarvan;
- Tenminste 6 uur als Pilot in Command (PIC)
- Tenminste 12 starts en landingen
- 1 uur lesvlucht met instructeur

Voor de PPL SEP houder met tevens een E-rating geldt (general approval ILT-2020/53408);
Van de bovenstaande verplichte 12 vlieguren tenminste;
- 3 vlieguren in een SEP variant
- 3 vlieguren in een elektrische variant (Pipistrel SW128)
- Op de SEP variant een trainingsvlucht van minimaal 1 uur
- Op de elektrische variant een trainingsvlucht van tenminste 40 minuten

Nog een vraag niet beantwoord?

Stel hem aan ons! Bel meteen naar 055 203 2230 of kijk voor andere opties op de contactpagina