Zero to Hero: Zo word je commercieel piloot bij E-Flight Academy!

Bij E-Flight Academy krijgen we vaak de vraag: "Kan ik bij jullie ook commercieel piloot worden? En wat zijn dan de stappen?" Het antwoord is volmondig 'Ja'! En voor de te nemen stappen, hebben we deze pagina voor je gemaakt.

Wij bieden een helder en gestructureerd traject dat je van nul vlieguren naar een professionele commerciële piloot leidt. Onze missie is om jouw droom als piloot zo duurzaam mogelijk waar te maken en je voor te bereiden op een succesvolle carrière in de luchtvaart. We hebben de stappen zo goed mogelijk voor je uitgetekend in onderstaand schema, waarin we je meenemen van Zero to Hero!

⚠️ Heb je al een PPL? Of ben je zelfs nog verder? Dan kan je natuurlijk gewoon instappen en vanuit daar de Hero worden. 

☝️ Let op! De luchtvaartwereld zit vol afkortingen. M.a.w: Aviation = Abbreviations. Op deze pagina hebben we ze zoveel mogelijk uitgelegd. Heb je toch nog vragen? Laat het ons gerust weten!

Snelste Route

Je begint je avontuur door je Privévliegbrevet (PPL) te behalen met minimaal 45 vlieguren. Direct daarna start je met de ATPL-theorie. Je werkt aan je vlieguren door onze toestellen te huren. Ook behaal je je Nachtvliegbevoegdheid (5 uur) en Multi Engine Piston (6 uur). Na het afronden van de ATPL-theorie begin je met de Instrument Rating (IR) cursus. Zodra je deze hebt voltooid, start je met de Commercial Pilot License (CPL), die 15 vlieguren omvat. Je mag alleen examen doen als je minimaal 200 vlieguren hebt behaald. Daarna volg je de 30 uur durende Multi Crew Cooperation (MCC) training via een partner, en ben je klaar voor een baan als piloot bij een luchtvaartmaatschappij.

Bij E-Flight Academy begeleiden we je bij elke stap, van je eerste vlieguren tot je eerste commerciële vlucht. Onze missie is om jouw droom als piloot zo duurzaam mogelijk waar te maken.

Privévliegbrevet (PPL)

Duur: Minimaal 45 vlieguren + skilltest
Kosten en uitgebreide omschrijving
Theorie: Ongeveer 150 uur + examens
Wat kun je ermee doen?
Met een Private Pilot License (PPL) mag je als gezagvoerder van een enkelmotorig vliegtuig vliegen voor niet-commerciële doeleinden. Dit betekent dat je privévluchten kunt maken met vrienden en familie, maar je mag geen geld verdienen met je vluchten.

Theorie voor ATPL (+IR)

Duur: Ongeveer 750 uur
Kosten: Wij helpen je met het kiezen van de juiste manier om deze theorie te halen. Dat kan bijvoorbeeld met e-learning of klassikaal. Afhankelijk van jouw keuze vragen we de kosten op bij één van onze partners. 
Wat kun je ermee doen?
De theorie voor de Airline Transport Pilot License (ATPL) kan gestart worden na het behalen van je PPL en moet voltooid zijn voor je begint aan je IR. ATPL is vereist om kapitein te worden bij een luchtvaartmaatschappij.

Nachtvliegbevoegdheid

Duur: 5 uur
Kosten en uitgebreide omschrijving
Wat kun je ermee doen?
Met de nachtvliegbevoegdheid mag je 's nachts vliegen. Dit is een aanvulling op je PPL en stelt je in staat om veiliger en flexibeler te vliegen, vooral tijdens de wintermaanden of langere reizen.

Multi Engine Piston (MEP) Typerating

Duur: 7 uur theorie en 6 uur vlieginstructie
Kosten: Afhankelijk van onze partner. Neem contact met ons op.
Wat kun je ermee doen?
Met een MEP-typerating mag je een vliegtuig met meerdere motoren besturen. Dit is essentieel voor het vliegen met grotere en complexere vliegtuigen en kan parallel aan je hourbuilding worden gedaan, waarbij het meetelt voor het urentotaal richting je CPL.

Instrument Rating (IR)

Duur: 50 vlieguren + skilltest
Binnenkort online!
Theorie: Kan gestart worden na PPL, moet voltooid zijn voor aanvang IR(A)
Wat kun je ermee doen?
Een Instrument Rating (IR) stelt je in staat om te vliegen onder Instrument Flight Rules (IFR). Dit betekent dat je kunt vliegen in verschillende weersomstandigheden en op grotere hoogte, waarbij je voornamelijk op instrumenten vertrouwt.

Commercieel Vliegbrevet (CPL)

Duur: 15 vlieguren (indien IR behaald, anders 25) + skilltest
Kosten en uitgebreide omschrijving
Wat kun je ermee doen?
Met een Commercial Pilot License (CPL) mag je betaald vliegen. Dit betekent dat je als piloot kunt werken bij een luchtvaartmaatschappij, vliegschool of andere commerciële vluchten kunt uitvoeren.

5. Multi-Engine Type Rating (ME) en Multi-engine IR (ME-IR)

Duur:  6 uur vlieginstructie voor ME en 5 uur vlieginstructie voor ME-IR. De ME course zou ook al parallel aan de hour-building kunnen en ook meetellen voor het urentotaal richting CPL.
Kosten: Op te vragen bij een E-Flight partner
Theorie: 7 uur theorie
Wat kun je ermee doen?
Je leert vliegen met vliegtuigen met meerdere motoren

6. Multi-Crew Cooperation (MCC)

Duur:  20 uur praktijkinstructie
Kosten: Op te vragen bij een E-Flight partner
Theorie: 25 uur theorie instructie en
Wat kun je ermee doen?
De MCC-cursus biedt studenten realistische training in het besturen van een vliegtuig met meerdere piloten en meerdere motoren. De doelen van de training zijn optimale besluitvorming, communicatie, taakverdeling en gebruik van checklists, wederzijdse supervisie, teamwork en ondersteuning gedurende alle fasen van de vlucht onder normale, abnormale en noodomstandigheden. 

7. Flight Instructor (FI) Course (optioneel)

Duur: 30 vlieguren + skilltest
Kosten en uitgebreide omschrijving
Theorie: 125 uur geïntegreerd in de cursus
Wat kun je ermee doen?
Als Flight Instructor (FI) mag je andere piloten opleiden. Dit is een uitstekende manier om vlieguren op te bouwen en je kennis te delen met nieuwe piloten.

Tussenuren/Rental

Duur: Je vult je totaal aantal uren aan tot je examen CPL kan doen. (minimaal 200 uur)
Kosten en beschrijving elektrisch of brandstof
Wat kun je ermee doen?
Na het behalen van je PPL, moet je vlieguren blijven maken om je vaardigheden te behouden en je voor te bereiden op de CPL. Dit kan door middel van de huur van onze vliegtuigen. Onze voorkeur gaat uit naar elektrische vluchten maar je kan in kortere tijd meer uren maken in een brandstofmodel. Wij zorgen ervoor dat alle uitstoot wordt gecompenseerd.

Totale Kosten en Duur

De totale kosten en duur variëren afhankelijk van de voortgang en de gekozen opties. Een ruwe schatting kan gemaakt worden door de kosten van de verschillende cursussen en de benodigde uren bij elkaar op te tellen. De totale kosten voor het volledige traject zijn echter afhankelijk van persoonlijke voortgang.

Bij E-Flight Academy begeleiden we je stap voor stap op je weg van Zero naar Hero. Ons ervaren team staat klaar om je te ondersteunen bij elke fase van je opleiding. Voor meer informatie en inschrijving, bezoek onze website eflight.nl of neem contact met ons op.

Conclusie

Het traject van nul vlieguren naar commercieel piloot bij E-Flight Academy omvat diverse stappen zoals het behalen van je PPL, nachtvliegbevoegdheid, IR, CPL, en eventueel FI(A). Met een combinatie van praktijkuren en uitgebreide theorie, bieden wij een gestructureerd en volledig programma om je vliegdromen zo duurzaam mogelijk waar te maken.