Maak kennis met E-Flight ambassadeur: Maxine de Vries

Maak kennis met E-Flight ambassadeur: Maxine de Vries

Rondom E-Flight verzamelen we een team van ambassadeurs. Zij helpen om ons verhaal te verspreiden vanuit hun kennis en expertise. Maxine zet zich in voor een diverse, inclusieve en duurzame toekomst van de Nederlandse luchtvaart. Haar motto is: 'Niet praten, maar doen!.' Wat niet wil zeggen dat ze niet van praten houdt... Wij hielden een uitgebreid gesprek met haar over drijfveren, doelen en dromen. Fasten your seatbelts! 

Als je jezelf in 5 woorden zou moeten omschrijven?

1. Luchtvaart
2. Anders
3. Ingenieur
4. Piloot
5. Roze

Laten we eens bij die eerste beginnen. Hoe ben je in de luchtvaart terecht gekomen? 

"Ik ben opgegroeid onder de rook van Schiphol. Daar zag (en hoorde!) ik vanuit mijn slaapkamerraam altijd de 747's overkomen. Een vriend van mij was vliegtuigspotter en van hem leerde ik steeds meer over vliegtuigen. Op een gegeven moment ging hij Lucht- en Ruimtevaarttechniek studeren en iets in die richting leek mij ook wel interessant. Ik ben toen een beetje gaan researchen en kwam bij luchtverkeersleider uit. Helaas moest je daar minimaal 19 voor zijn en ik was net 17 geworden. Dus ging ik Aviation Engineering in Amsterdam studeren, want die hadden een instroom-samenwerking met de opleiding voor verkeersleiders. Helaas kwam ik niet door de selectie... Ik moest met een plan B komen. Ik besloot om een paar maanden te gaan werken als stewardess. Ik vloog een tijdje en daarna heb ik netjes m'n studie weer opgepakt en afgemaakt. Na mijn studie ging ik op Schiphol aan het werk. Ik begon als regisseur in de bagagekelder. Ondertussen leerde ik vliegen. Eerst in Hilversum en ik heb uiteindelijk in Teuge mijn PPL gehaald. En uiteindelijk werd ik Apron Controller in (jawel!) de luchtverkeerstoren. Ik ben nou eenmaal een doorzetter."


 Goed verhaal. Kom je toevallig ook uit een luchtvaartfamilie? 

"Nee totaal niet. Niemand in mijn familie heeft iets met luchtvaart. Ze zijn eerder tegen dan voor. Mijn moeder is zelfs een fervent klager haha! Maar ze is wel een keer met mij meegevlogen, hoor! Ik bouw nu mijn eigen luchtvaartfamilie, want mijn partner is drone testvlieger en mijn zoontje heet Merlin, vernoemd naar de beroemde Rolls-Royce engine." 

"Niemand in mijn familie heeft iets met luchtvaart. Mijn moeder is zelfs een fervent klager."

En hoe ben je dan in aanraking gekomen met E-Flight?

"Jullie zijn vrij actief online. Dus ik kwam E-Flight op social media tegen denk ik. Ik werd meteen getriggerd door jullie duurzame insteek. En jullie visie -Een schoon en stil luchtruim waar iedereen kan en wil blijven vliegen zonder schuldgevoel- sprak mij enorm aan." 

 
Kan je uitleggen waar de visie van E-Flight en jouw activiteiten elkaar precies raken en/of kunnen versterken? 

"Ja graag! Voor mij is duurzaamheid een heel breed begrip. Het gaat veel verder dan groen of minder verspilling en vervuiling. Naar mijn mening zijn diversiteit en inclusiviteit onmisbare pijlers bij elk duurzaam initiatief. Duurzaamheid gaat namelijk over 'lang meegaan'. Dat klinkt vaag, maar het is eigenlijk best logisch. Kijk, hoe diverser je een groep maakt, hoe meer verschillende invalshoeken je krijgt. Die leveren weer meer én interessantere ideeën op met als resultaat dat deze organisaties toekomstbestendiger zijn dan organisaties waar veelal dezelfde mensen werken." 

"Diversiteit en inclusiviteit zijn onmisbare pijlers bij elk duurzaam initiatief."

Klinkt logisch. Maar wat betekent dat dan voor jouw ambassadeurschap voor E-Flight? 

"Goede vraag. In 2011 heb ik eens meegedaan aan een advertorial voor een meisjesblad om vrouwen aan te trekken voor een technische opleiding. Dat was hard nodig, want op die opleiding zaten toen vrijwel alleen maar jongens. Allemaal dezelfde soort mensen dus. Door die advertorial zagen andere meisjes dat het wél kon en dat het leuk en niet gek was om als meisje een technische opleiding te doen. Dit was maar een simpele advertorial. Maar ik geloof heilig in de inspirerende werking van rolmodellen. Als ambassadeur voor E-Flight zal ik een soortgelijke rol gaan vervullen."

 
Dus je hoopt meer vrouwen aan te trekken bij E-Flight? 
"Naja, ik hoop mensen te kunnen inspireren dat iederéén welkom is in de luchtvaart. En inderdaad, de luchtvaart is nu voornamelijk een mannenwereld. Ik heb vaak zat gehad dat ik als piloot ergens landde en dat mensen automatisch aan mijn partner (man) allemaal vragen gingen stellen over de vlucht. Tijdens mijn vliegopleiding werd ik gekscherend 'Pink' genoemd omdat ik een van de weinige vrouwen was. Dus ja, het zou mooi zijn als daar wat meer balans in zou komen. Óók vanuit het duurzame aspect dat diversere organisaties toekomstbestendiger zijn."

"Ik hoop mensen te kunnen inspireren dat iederéén welkom is in de luchtvaart." 

De verandering die je voor ogen hebt, is niet mis. Wat is de beste aanpak om dat te bereiken denk je? 

"Diversiteit en/of duurzaamheid moet geen doel op zich zijn. Daarom is mijn aanpak en toon nooit activistisch. Ik geloof veel meer in de positieve manier van veranderen door mensen te inspireren en te laten zien dat het gewoon kan. Ook daarin zijn E-Flight en ik een goede match. Veel initiatieven in de duurzame luchtvaart bestaan alleen in Powerpoint of in vage plannen. E-Flight is begin dit jaar gewoon als eerste in Europa een elektrische vliegschool begonnen. En ze hebben nu al bijna 2000 elektrische take-offs uitgevoerd. Dan heb je een doe-mentaliteit. En daarmee inspireer je mensen pas echt!"


Wat hoop je te bereiken als ambassadeur van E-Flight?

"Voor mij combineert het twee vlakken: duurzaamheid en diversiteit. Als ik daar een inspirerende rol in kan spelen die mensen echt tot actie aanzet, dan is mijn missie geslaagd. Het schijnt dat EasyJet nu 20% vrouwelijke studenten heeft. Dat lijkt me over een jaar ook wel een fijne doelstelling voor mij en E-Flight."

"Ik zou heel graag een keer bij Eva Jinek aan tafel willen zitten om over duurzaamheid en diversiteit in de luchtvaart te praten."

Tot slot: Heb je nog een droom die je graag zou willen waarmaken als ambassadeur van E-Flight? 

"Ik heb sowieso heel veel dromen die ik nog zou willen waarmaken: wonen op een vliegveld, samen met de volgende generatie een (roze) vliegtuig bouwen... Maar laten we het voor nu even behapbaar houden :) Ik zou heel graag een keer bij Eva Jinek aan tafel willen zitten om over duurzaamheid en diversiteit in de luchtvaart te praten. Eva is voor mij echt een rolmodel. Ik heb al een keer contact met haar gehad via Instagram. Wellicht kunnen we dat vuurtje binnenkort weer eens aanwakkeren!" 


Fotografie: Cristian Schrik